Kunnille yhteishankintana sähkö- ja kaasuautoja

Suomen ympäristökeskus SYKE ja KL-Kuntahankinnat Oy kartoittavat parhaillaan kuntien halukkuutta lähteä mukaan sähkö- ja kaasuautojen yhteishankintaan. Kartoitus päättyy parin viikon päästä toukokuun lopulla. Hankintapäällikkö Tomi Holma KL-Kuntahankinnoista kertoo, että tähän mennessä yhteishankintaan on ilmoittanut sitoutuvansa parikymmentä kuntaa, kuntayhtiötä ja kuntayhtymää. Lisäksi kymmenen kuntaorganisaatiota on ilmoittanut olevansa ilman sitoumusta kiinnostunut hankkeesta. Laitila ja Forssa ovat Pyhäjärviseutua lähinnä olevat kunnat, jotka ovat näyttäneet vihreää valoa hankkeelle.

Autoja loppuvuodesta

Kilpailutus ja hankinta etenevät vaiheittain sekä hankintalain mukaisesti.  Ensimmäisiä ajoneuvoja aiotaan toimittaa kuntiin vielä tämän vuoden lopulla. Hanketta rahoittaa Sitra ja se liittyy laajempaan Vähähiilisyys-kiertotalouskiihdyttämö –hankekokonaisuuteen. Hankkeella SYKE ja Kuntarahoituksen tytäryhtiö Inspira edistävät vähähiilisiä kiertotalousratkaisuja etenkin kuntakentällä. Yhteishankinta tukee hallituksen tavoitetta saada Suomeen 250 000 sähköautoa ja 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä.

Linkki

Säkylälle aloite

Vihreiden kunnanvaltuuston jäsen Reetta Hulmi teki Säkylän kunnalle aloitteen, että myös se tutkisi biokaasuautojen käyttöönottoa.
− Säkylällä olisi hyvät mahdollisuudet olla edelläkävijöiden joukossa edistämässä biokaasuautoilua. Säkylään on rakenteilla VSS Biopowerin biojalostamo, joka alkaa tuottaa paikallisista biopohjaisista raaka-aineista polttoainetta myös liikennekäyttöön, Reetta Hulmi perustelee aloitettaan.
VSS Biopower suunnittelee sijoittavansa useita liikennebiopolttoaineen tankkausasemia Pyhäjärviseudulle. Ensimmäinen tulee biojalostamon yhteyteen Länsi-Säkylän teollisuusalueelle. Kaasuautojen tankkaaminen on mahdollista Pyhäjärviseudulla jo ensi vuonna.