VSS Biopower ja BioGTS allekirjoittivat sopimuksen laitostoimituksesta

Biojalostamon rakentaminen saa lentävän lähdön

Säkyläläinen VSS Biopower Oy ja Jyväskylässä toimiva BioGTS Oy ovat solmineet sopimuksen biojalostamon laitostoimituksesta.

− Nyt kun sopimus on allekirjoitettu, aiomme edetä nopeasti. Rakentamisen urakkatarjouskierros ja projektin tarkka aikataulu ovat loppumetreillä, toimitusjohtaja Jouni Virtanen VSS Biopowerista sanoo.

Hän arvioi, että maanrakennustyöt päästään aloittamaan lähipäivinä. Biojalostamon toiminta aiotaan käynnistää alkuvuodesta 2019. Yhtiö avaa Säkylään myös biokaasun tankkausaseman.

Uudentyyppinen laitos

VSS Biopower rakennuttaa Säkylään biojalostamon, joka on laatuaan ensimmäinen Suomessa. Yksi ja sama laitos tuottaa suljetussa prosessissa biokaasua, biodieseliä sekä maanparannusainetta. Laitoksen toiminta perustuu täysin automatisoituun kuivamädätystekniikkaan. Ympäristöystävällinen biojalostamo käyttää raaka-aineena Satakunnassa syntyviä ruokaketjun sivuvirtoja ja muita biomassoja. Laitoksen käsittelykapasiteetti on noin 20 000 tonnia vuodessa.

Palkittu innovaatio

Laitostoimittaja BioGTS:n kehittämä palkittu menetelmä perustuu uusiin, patentoituihin biokaasu- ja biodieselteknologioihin, jotka takaavat aiempaa energiatehokkaamman kokonaisprosessin. Yhtiön erityyppisiä biolaitoksia on toiminnassa jo usealla paikkakunnalla Suomessa. Tänä syksynä BioGTS teki sopimuksen ensimmäisestä Kiinaan toimitettavasta biokaasulaitoksesta.

− Säkylän laitoksessa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla yhtiömme kehittämät biokaasu- ja biodieselteknologiat. Näiden teknologioiden yhdistäminen samaan laitokseen tuo monenlaista synergiaa, kun prosessien sivuvirtoja voidaan hyödyntää rinnakkaisissa prosesseissa.

− Toimitettavan laitoksen kotimaisuusaste on yli 90 prosenttia, BioGTS:n toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo.

Yksi kärkihankkeista

VSS Biopowerin laitoksen kokonaiskustannusarvio on yli 10 miljoonaa euroa.  Yhtiön biojalostamoprojekti on yksi työ- ja elinkeinoministeriön hyväksymistä energiateknologian kärkitukihankkeista Suomessa. TEM on myöntänyt projektille lähes 3 miljoonaa euroa investointitukea. Projektille kerättiin lisärahoitusta myös vaihtovelkakirjalainalla. Rahoituskampanja päättyi 31.10.2017 ja se tuotti yli odotusten. Lopullinen sijoitettu summa nousi lähes 1,5 miljoonaan euroon.

Lisätiedot:
Jouni Virtanen, toimitusjohtaja
+358 40 631 0996
jouni.virtanen@www.vssbiopower.fi

BioGTS Oy

VSS Biopowerin hallituksen puheenjohtaja Jari Sillanpää (vas.) pitää kädessään biodieselpurkkia ja toimitusjohtaja Jouni Virtanen uunituoretta laitostoimitussopimusta. Vieressä hallituksen jäsen Rami Sillanpää.